Trgovina ljudima je i dalje najbrže rastuća kriminalna grana u svetu uprkos povećanoj svesti

Federalni zvaničnici možda obraćaju više pažnje na opasnosti trgovine ljudima, ali ova kriminalna grana ostaje najbrže rastuća nezakonita aktivnost širom sveta.

Američko Ministarstvo odbrane (DoD) u ponedeljak je saopštilo da se uvećanje obuke zaposlenih o tome šta je trgovina ljudima, i kako funkcioniše u svetu, "znatno isplati." Podaci pokazuju porast u svesti o problemima ropstva i trgovine ljudima među zaposlenima u ministarstvu sa 72 procenta iz 2008. godine na skoro 90 procenata danas, prema program menadžeru za borbu protiv trgovine ljudima ministarstva, Semu Jusefu.

Jusef tvrdi da su zaposleni -- prvenstveno oni koji rade van SAD-a na međunarodnim vojnim ugovorima -- naučili da prepoznaju česte prakse trgovaca, kao što je zaplena pasoša zaposlenih, i zadržavanje njihove zarade za sebe.

“Možda ne biste razmišljali puno o tome pre nego što završite našu obuku”, rekao je Jusuf. “Ali, kroz povećanu svest, u stanju ste da lakše povežete stvari.”

Prema Polaris Projektu, trgovina ljudima je oblik ropstva u kojem pojedinci profitiraju od kontrole i eksploatacije drugih, kroz praktikovanje prisilnog seksa ili rada. Žrtve se mogu naći na različitim radnim mestima širom sveta -- uključujući i restorane, kozmetičke salone i hotele.

I, dok se povećala svest o trgovini ljudima zaposlenih u ministarstvu odbrane, povećala se i praksa: ova aktivnost je navedena kao najbrže rastuća svetska kriminalna grana. Dok je Stejt Department identifikovao 44.758 žrtava širom sveta u 2013. godini, Međunarodna organizacija rada procenjuje da je ukupan broj žrtava u 2012. godini bio mnogo veći, negde oko 20.9 miliona.

Porast u trgovini ljudima može se povezati sa kriminalcima koji veruju da mogu da zarade novac, a da ne budu uhvaćeni, izveštava Seattle Post-Intelligencer.

"Treća je po veličini, i najbrže rastuća kriminalna grana širom sveta, (zato što kombinuje) visok profit i nizak rizik,", rekao je Bredli Majls, zamenik direktora Polaris Projekta, na panelu 2008. godine.

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:
http://www.huffingtonpost.com/2015/01/07/human-trafficking-increasing_n_6425864.html?ncid=tweetlnkushpmg00000067