Ombudsman: Ministarstvo nije stavilo van snage nalog centrima da „decu ulice“ oduzimaju roditeljima

Fotografija iz arhive UG Atina

Izvor: Danas. rs

Ombudsman: Ministarstvo nije stavilo van snage nalog centrima da „decu ulice“ oduzimaju roditeljima

Kancelarija Zaštitnika građana saopštila je danas da je Ministarstvo za rad odbilo da postupi po preporuci za stavljanje van snage radnog naloga upućenog svim centrima za socijalni rad u Srbiji prema kojem su dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja ili staratelja i pokreću sudske postupke radi oduzimanja roditeljskog prava. 

Ombudsman je u saopštenju naveo da je krajem februara utvrdio da nadležno ministarstvo upućivanjem radnog naloga od 21. maja 2018. godine „direktno postupa suprotno Кonvenciji UN o pravima deteta, značajno sužava stepen ostvarivanja prava deteta u Srbiji a centre za socijalni rad usmerava na nezakonito postupanje“.

„Međutim, u odgovoru dostavljenom početkom juna, resorno ministarstvo negira utvrđene propuste u radu i ističe da je radni nalog imao za cilj ‘intenziviranje aktivnosti sistema socijalne i porodično-pravne zaštite u reagovanju na pojavu ‘dece ulice’, odnosno nasilja i zloupotrebe dece koja ‘žive i rade na ulici’ i bave se prosjačenjem, pranjem vetrobranskih stakala, skupljanjem sekundarnih sirovina iz kontejnera za odnošenje otpada, prodajom cveća u kasnim noćnim satima, itd“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kroz sporni radni nalog „stavlja u fokus intenziviranje aktivnosti sistema, a da fokus zapravo treba da bude zaštita najboljeg interesa deteta, traženje i otklanjanje uzroka te pojave, čemu sistem treba da posluži“.

„Automatsko oduzimanje dece nije rešenje već je suštinsko pitanje ko je organizator prosjačenja i dečje eksploatacije i koje su okolnosti dovele do toga da su deca na ulici. Pitanje je da li se radi o trgovini ljudima ili se radi o nužnosti da nema od čega da živi. Aktivnosti sistema moraju biti usmerene na pronalaženje i otklanjanje uzroka a ne posledice“, naveo je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Dodao je da je neophodno rešiti pitanje utvrđivanja organizatora prosjačenja, navodeći da se tu radi o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava.

„Problem ‘dece ulice’ ne može da se posmatra samo kao problem Ministarstva za rad i zato će zaštitnik građana nastaviti da prati i rad Ministarstva unutrašnjih poslova. Najznačajnije je da MUP preduzme sve radnje za utvrđivanje organizatora prosjačenja i procesuiranja odgovornih gde tome ima mesta“, naveo je ombudsman.

Teskt u originalu možete čitati putem linka: https://www.danas.rs/drustvo/ombudsman-ministarstvo-nije-stavilo-van-snage-nalog-centrima-da-decu-ulice-oduzimaju-roditeljima/