Saudijska Arabija emitovala video na nacionalnoj televiziji koji uči muževe kako da biju svoje žene

Saudijska Arabija emitovala video na nacionalnoj televiziji koji uči muževe kako da biju svoje žene

Nacionalna televizija Kraljevine Saudijske Arabije emitovala je video u kojem samozvani islamski porodični terapeut uči muškarce u zemlji kako da ‘ispravno’ tuku svoje žene.

Smatra se da je video emitovan u zemlji početkom februara 2016. godine. Vlada Kraljevine je, tvrde, odobrila video, i to je razlog iz kog je emitovan na nacionalnoj televiziji.

Nakon što je emitovan u Saudijskoj Arabiji, saudijska vlada je kontroverzni video u aprilu objavila i u SAD-u putem Instituta za istraživanje medija Bliskog Istoka, sa sedištem u Vašingtonu. Grupa aktivistkinja opisuje video kao, najblaže rečeno, užasavajuć.

Sadržaj videa prikazuje lekara koji se navodno specijalizovao u terapiji; Kaled al Sakabi uči muškarce kako da ‘ispravno’ tuku svoje žene ukoliko su one neposlušne.

Prema rečima al Sakabija, muževi ne bi trebalo odmah da napadnu svoje žene, već najpre treba ‘ispravno’ da ih disciplinuju. On zatim jasno stavlja do znanja da u braku ne postoji nikakva jednakost, i da muškarci treba da preuzmu vođstvo i vladaju kućom.

U slučaju da su žene neposlušne, al Sakabi u videu uči da muškarci treba da prate sledeće korake kako bi se pobrinuli za to da su žene korigovane.

“Prvi korak je da je podsetite na svoja prava i njene dužnosti prema Alahu. Zatim na red dolazi drugi korak – odricanje od bračnih dužnosti u krevetu.Treći korak, batine, mora da odgovara neophodnim islamskim uslovima”. Ženu ne bi trebalo da tučete štapom, kanapom ili oštrim predmetom.

Umesto toga, muževi treba da koriste ‘grančicu kojom čiste zube ili platnenu maramicu’. Žena će osetiti da je pogrešila u načinu na koji se ophodila prema mužu”, kaže al Sakabi.

Završavajući svoje kontroverzno uputstvo, al Sakabi kaže da njegovo učenje kako tući žene nije iscrpno, i da ponekad muškarci mogu da tuku svoje žene bez pridržavanja njegovih koraka, u slučajevima kada žene postanu ekstremno neposlušne.

On je takođe okrivio žene da provociraju svoje muževe, i izrazio šok što su neke žene ‘tvrdoglave’ do te mere da ih samo batine mogu dovesti u red.

“Pored toga, ponekad žena napravi grešku koja može dovesti njenog muža u situaciju da je prebije. Nažalost, postoje žene koje kažu ‘Hajde, ako si pravi muškarac, prebij me’. One ih provociraju”, dodaje on u videu.

Kritičari ovog videa kažu, iako se neka učenja al Sakabija o ponašanju muškaraca prema ženama mogu naći u Kuranu, da su ovde izvučena iz konteksta.

Oni optužuju al Sakabija i saudijsku vladu da selektivno koriste stihove iz Kurana kako bi zadovoljili sopstveni interes.

Autor Free Thought projekta, Met Agorist, zabeležio je neke stihove iz Kurana i Hadisa kako bi pokazao da se verski tekst može koristiti za podsticanje mira ili nasilja; da Islam zabranjuje ili promoviše prebijanje žena od strane njihovih muževa.

Hadis je zapis izreka i ponašanja islamskog proroka Muhameda tokom njegovog života. Zabeležen je od strane njegovih učenika i onih za koje je poznato da su mu bili bliski.

Prema mišljenju Agorista, al Sakabijevo učenje ne bi trebalo shvatati ozbiljno jer je puno njegovih ličnih tumačenja, u cilju služenja interesu vladajuće klase u državi.

Neke ženske grupe su pozvale vladu SAD-a da osudi video, jer degradira žene. Ali, ni Stejt department, koji je odgovoran za međunarodne odnose zemlje, niti ijedan zvaničnik iz Bele kuće nisu komentarisali kontroverzni video.

Ovo nije prvi put da Sjedinjene Države zatvaraju oči na dešavanja u Saudijskoj Arabiji. Početkom godine, Saudijska Arabija započela je sa odsecanjem glava ljudima koji govore protiv diktatorske politike vladajuće klase. 47 osoba, uključujući i istaknutog šiitskog sveštenika Nimra Bakir al-Nimra, pogubljeno je na ovaj način 1. januara 2016. godine, zbog učešća u antivladinim aktivnostima.To je izazvalo ogromnu tenziju u islamskom svetu. Sjedinjene Države nikada nisu komentarisale, niti dale izjavu povodom ovog događaja.

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

 

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://elicit.wix.com/the-watchdog#!Saudi-Arabia-releases-video-on-National-TV-teaching-husbands-how-to-beat-their-wives/c193z/573203490cf2e405158afef5