Vukosava Crnjanski odlikovana francuskim ordenom za zasluge

Fotografija: Jovana Đurbabić, CRTA

Vukosava Crnjanski odlikovana francuskim ordenom za zasluge

U ime predsednika Republike Francuske, ambasador Francuske u Srbiji, g. Pjer Košar, uručio je Nacionalni orden za zasluge u rangu viteza Vukosavi Crnjanski, direktorki i osnivačici organizacije CRTA - Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

Svečanom uručenju prisustvovali su članovi njene porodice, prijatelji, saradnici, kao i članovi drugih organizacija civilnog društva i predstavnici diplomatskih misija u Srbiji. Oragnizacija Atina, koja je partnerska organizacije CRTA, ne samo da je pozdravila ovaj događaj već je i čestitala našoj uvaženoj koleginici i saborkinji, ističući njenu hrabrost, istrajnost i etiku u brizi sa razvoj I očuvanje demokratije u Srbiji.

U svom govoru, ambasador je podsetio na profesionalni put i angažman Vukosave Crnjanski, koja se zalaže zajedno sa svojim timom za razvoj demokratije i uspostavljanje vladavine prava u Srbiji.

Vukosava Crnjanski je aktivno učešće u životu zajednice započela još 1990-ih kao aktivistkinja Građanskog saveza Srbije, posvećena demokratiji i miru, suprotstavljajući se režimu Slobodana Miloševića. Godine 2002. formirala je organizaciju civilnog društva LiNET – Liberalnu mrežu – preteču osnivanju 2009. godine organizacije civilnog društva CRTA – Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost. Oduvek se zalagala za nezavisno novinarstvo, i bila je suosnivačica udruženja Slavko Ćuruvija.

Više od dvadeset godina Vuka Crnjanski je posvećena tome da sve javne informacije od opšteg interesa učini dostupnim građanima, u cilju promovisanja inkluzivnog političkog angažmana u Srbiji. Pod njegovim rukovodstvom, CRTA se vremenom nametnula kao referentna organizacija koja nudi proverenu i kvalitetnu ekspertizu u oblasti posmatranja izbora, zahvaljujući kojoj su ponudili mnogobrojne pouzdane i metodološki rigorozne studije o korišćenju javnog i informativnog prostora. Takođe je uspela da formira mrežu lokalnih posmatrača čiji je rad visoko ocenio i OEBS, raspoređujući nekoliko hiljada ljudi širom Srbije tokom velikih izbora.

Zahvaljujući CRTI, dostupne su i kvalitetne platforme dostupne svima, kao što je Istinomer koji navodi biografije javnih ličnosti na osnovu temeljno proverenih informacija, ili Otvoreni parlament koji sadrži važne informacije o aktuelnostima iz oblasti zakonodavstva i raspravama koje se o njima vode u društvu. Nedavno je uspostavila medijsku opservatoriju koja prati – između mnogih drugih stvari – lažne vesti koje kruže javnom sferom.

Možda delom i zahvaljujući svom obrazovanju i diplomi inženjerskih i organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Vukosava Crnjanski se zalaže za pristup koji je i metodičan i kvantitativan, što CRTU čini nezavisnom, nestranačkom i objektivnom organizacijom, što nije zaštitilo ni nju lično, ni pojedine članove njenog tima od kritika i zastrašivanja – što su osudila mnoga diplomatska predstavništva i zemlje, uključujući i Francusku.

Vukosava Crnjanski je u svom govoru zahvalila Francuskoj na priznanju njenom radu i radu njenog tima i zahvalilala se svojoj porodici i saradnicima na podršci koju joj pružaju.

Orden za zasluge, koji je 1963. godine ustanovio general Šarl de Gol, jedan je od dva najviša francuska nacionalna ordena, uz Legiju časti.

Više o samom događaju možete čitati putem linka: https://rs.ambafrance.org/Urucen-Nacionalni-orden-za-zasluge-Vukosavi-Cr...