Iz beogradskih autobusa uklonjeni uznemirujući plakati protiv migranata

Iz beogradskih autobusa uklonjeni uznemirujući plakati protiv migranata 

Fotografija: STAW BLGRD

JKP GSP „Beograd“ se obavezao da će redovno kontrolisati i uklanjati iz vozila javnog gradskog prevoza plakate i fotografije diskriminišućeg i ksenofobičnog sadržaja, posle reagovanja Poverenice za ravnopravnost a na inicijativu organizacije Atina.

Uznemirujući plakati protiv migranata u vozilima javnog gradskog prevoza na kojima je, između ostalog, fotografija na kojoj osoba drži odsečenu glavu, su uklonjeni i svakodnevno će se kontrolisati prilikom izlaska u saobraćaj, obavestio je JKP GSP „Beograd“ Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, Brankicu Janković, koja je reagovala povodom prijave organizacije Atina o postojanju spornih sadržaja.

Organizacija Atina se prethodno, 10. marta 2021. godine, obratila Poverenici ukazujući da su se u vozilima, u prepodnevnim časovima, u gradskoj liniji 96 nalazili plakati kojima se izražava mržnja i netrpeljivost prema migrantima, između ostalog „Zaustavimo naseljavanje migranata u Srbiji“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je preporučila JKP GSP „Beograd“ da u što kraćem roku ukloni iz vozila gradskog prevoza plakate kojima se izražava mržnja i netrpeljivost prema migrantima, kao i da ubuduće svakodnevno vrši pregled vozila gradskog i prigradskog saobraćaja u cilju uklanjanja svakog diskriminatornog sadržaja i da obaveste Poverenicu o preduzetim merama u cilju sprovođenja ove preporuke.

JKP GSP „Beograd“ je krajem marta obavestio Poverenicu da su postupili prema preporukama tako što su „odmah po saznanju da u vozilima postoje nalepnice i natpisi neprikladnog sadržaja izvršili pregled svih vozila i uklonili ih“. GSP je doneo i naredbu kojom je regulisana obaveza svakodnevnog kontrolisanja tramvaja, trolejbusa i autobusa prilikom izlaska u saobraćaj. Prema toj naredbi, obavezuju se direktori svih saobraćajnih pogona i direktor OJ „Korporativna bezbednost“ da svakodnevno kontrolišu vozila prilikom izlaska u saobraćaj u smislu postojanja nalepnica ili natpisa koji nisu u funkciji obavljanja javnog gradskog prevoza (izražavaju govor mržnje, uznemiravajućeg i ponižavajućeg sadržaja koji ima za cilj da izazove strah kod pojedinaca ili grupe, odnosno da prema njima stvori netrpeljivost i mržnju, predstavljaju poziv na nasilje prema licima zbog njihovog ličnog svojstva, poziv na bojkot, izolovanost, političkog sadržaja i sl.).

„Ukoliko se prilikom kontrole utvrdi da vozilo poseduje prethodno navedene nalepnice ili natpise, isto ne sme da izađe u saobraćaj dok se ne uklone. Vozači su dužni da pre izlaska vozilom iz garaže i u toku smene na perifernom terminusu, izvrše obilazak vozila sa unutrašnje i spoljašnje strane i vizuelnim pregledom utvrde da li se u ili na vozilu nalaze nalepnice ili natpisi koji nisu u funkciji obavljanja javnog gradskog prevoza, navodi se u dopisu. Ukoliko ih uoče, vozači su dužni da odmah o istom obaveste dispečera saobraćajnog pogona u kom rade, koji organizuje dalje radnje u cilju uklanjanja istih“, piše u odgovoru JKP GSP „Beograd“ upućenom Poverenici.

Poverenica podseća i da je Ustavom RS zabranjena svaka diskriminacija, neposredna ili posredna po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja... Takođe, kažnjivo je svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

U istraživanju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti „Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji“ iz 2019. godine, migranti odnosno tražioci azila su grupa prema kojoj postoji najveća socijalna distanca. „Iz prakse Poverenika za zaštitu ravnopravnosti možemo konstatovati da reči i izrazi, koji se koriste kod oblika diskriminacije kao što su i govor mržnje, uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje, imaju za cilj da izazovu strah kod pojedinaca i grupe, da prema njima stvore netrpeljivost i mržnju, a neretko predstavljaju poziv na nasilje prema licima zbog nekog njhovog ličnog svojstva“, navodi Poverenica. Izvesno je da svaki pojedinac ima pravo da iznosi svoje mišljenje i lične stavove, što predstavlja osnov svakog slobodnog demokratskog društva. Međutim, sloboda govora, bez obzira na način iznošenja i objavljivanja ideja i stavova, nikada ne sme da bude izgovor za diskriminaciju.

Organizacija Atina pozdravlja reakcije, kako Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, tako i JKP GSP „Beograd“ i potvrđuje svoja dalja nastojanja u izgradnji društva slobodnog od ksenofobije i diskriminacije.