Jačanje borbe protiv trgovine ljudima

Lokalne vesti - Petak 28.07.2017 - 11:04

Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima grada Vranja i ove godine obeležava 30. jul, Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, akcijom u kojoj će biti obuhvaćeni migranti, kao trenutno najugroženija kategorija u ovim transakcijama.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima grada Vranja obeležiće podelom flajera i propagandnog materijala u ponedeljak, 31. jula 2017. godine u vremenu od 11 do 13 časova.

Akcija će biti izvedena na lokacijama u gradu gde se najviše okupljalju mladi: Gradski bazen, šetalište, park, Omladinski savez i Kancelarija za mlade.

Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima grada Vranja je ove godine uključena u realizaciju projekta „Gradimo zajedno – monitoring i javno zastupanje u lokalnim zajednicama“ čiji je cilj poboljšanje položaja migranata i izbeglica, posebno žena i dece u ovoj populaciji, kao i unapređenje kvaliteta suživota izbeglica i domaćeg stanovništva.

- Upoznati smo sa svim aspektima trgovine ljudima i dobro razumemo da su izbeglice sa Bliskog Istoka trenutno najgroženije u tom pogledu, jer su neprestano na meti krijumčara.

Zbog toga, pored propagandnog materijala na srpskom jeziku, volonteri Crvenog krsta deliće i flajere na engleskom jeziku namenjene migrantima i široj javnosti.

Volonteri Crvenog krsta Vranje će pored podele flajera biti otvoreni za sva pitanja zainteresovanih građana na ovu temu a popunjavaće se i upitnik: Koliko su građani upoznati sa problemom trgovine ljudima? – stoji u saopštenju Lokalne mreže.

Dan borbe protiv trgovine ljudima, po prvi put je obeležen u Srbiji i u Vranju 2014. godine, nakon što je ustanovljen novembra 2013. godine u okviru rezolucije Kancelarije Ujedinjenih nacija "Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima".

Dan se obeležava sa ciljem da se skrene pažnja svetske javnosti na hiljade osoba koje su nasilno otete od svojih porodica i postale žrtve.

Povodom Svetskog dana borbe trgovine ljudima svi koji žele da pruže podršku ovoj kampanji nosiće značku plavo srce koja je inače simbol socijalnog osnaživanja ovakve akcije.