Neizbrisiv trag žene

Neizbrisiv trag žene

U galeriji Sportsko-kulturnog centra u Obrenovcu otvorena je izložba „Neizbrisiv trag žene“ koju je pripremila neformalna grupa devojaka iz Tehničke škole okupljena oko projekta „Sa devojkama i za devojke“, a uz podršku Udruženja građana Atina i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA). 

„Izložbom smo želele da prikažemo snagu žene, njenu hrabrost, odvažnost, odlučnost da ruši stereotipe i prkosi partijarhalnim načelima poznog  19. i ranog 20. veka.  One su se drznule da budu drugačije, da budu borkinje za ženska prava i rodnu ravnopravnost,“ kaže Milica Pejić  predstavnica neformalne grupe devojaka okupljene oko projekta „Sa devojkama i za devojke“. „Želele smo da to kroz izložbu Neizbrisiv trag žene prenesemo na naše sugrađane i sugrađanke kako one ne bi bile zaboravljene,“ dodaje Milica.

Izložba je samo jedna od akcija u nizu koje će devojke pripremiti i realizovati u svojoj lokalnoj zajednici kako bi uticale na podizanje svesti o rodnim stereotipima, rodnoj neravnopravnosti i položaju žena u društvu. Postavka će biti dostupna u Galeriji Sportsko kulturnog centra do 22. marta.

Aktivnosti projekta sprovode se u okviru zajedničkog projekta Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II, koji realizuje UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost.