Onlajn impersonacija je krivično delo, presudio je sud u Rumuniji

Onlajn impersonacija je krivično delo, presudio je sud u Rumuniji

Ilustracija: www.indiatoday.in

Viši sud u Rumuniji presudio je da je korišćenje tuđeg identiteta za otvaranje lažnih naloga na društvenim mrežama krivično delo, nakon što je muškarac kreirao lažni Facebook nalog da bi objavio nage fotografije svoje bivše devojke.

Rumunski Visoki kasacioni sud presudio je u utorak da je lažno predstavljanje na Fejsbuku nezakonito delo prema krivičnom zakoniku te države.

Presuda je proizašla iz slučaja muškarca osuđenog na tri godine i osam meseci zatvora zbog ucene, digitalne prevare, i povrede privatnosti nastale objavljivanjem intimnih fotografija bivše devojke na društvenoj mreži i otvaranja naloga na pornografskim sajtovima u njeno ime.

Prema optužnici, muškarac je otvorio lažni nalog na društvenoj mreži nakon što je u decembru 2018. godine pretio svojoj bivšoj devojci da će objaviti video snimke njihovih seksualnih odnosa, kao i fotografije na kojima je naga, ukoliko ne nastavi vezu sa njim.

Slučaj je stigao do Višeg suda nakon što je Apelacioni sud u transilvanijskom gradu Brašov u centralnoj Rumuniji zatražio mišljenje o tome da li “otvaranje i korišćenje naloga na društvenoj mreži otvorenoj za javnost“ u svrhu objavljivanja stvarnih “informacija, fotografija, video zapisa, itd.” može da se smatra digitalnom prevarom, kako je definisano članom 325 Krivičnog zakonika.

Viši sud je zaključio da „otvaranje i korišćenje naloga na društvenoj mreži otvorenoj za javnost, korišćenje imena druge osobe kao korisničkog imena, i prijavljivanje ličnih podataka koji omogućavaju identifikaciju te osobe” može da se smatra digitalnom prevarom.

Sud u Brašovu prosledio je ovaj slučaj Višem sudu, jer su drugi rumunski sudovi prethodno doneli različite i kontradiktorne zaključke u sličnim slučajevima.

Za NVO Atina, tekst prevela Marija Pantelić.

Tekst u originalu možete čitati putem linka: https://bird.tools/online-impersonation-is-a-crime-romanian-court-rules/