Pionirke zagovaranja: dnevnici žena u pokretu

"Zagovaračka grupa predstavlja vrstu začina; znate kada spremate obrok i stavite začin da će se miris osećati svuda. Kada su organizacije govorile o našim problemima, mislim da nikome nije bilo stalo, jer oni samo kažu: okej, sad ste to podelile i to je u redu. Ali, ova Zagovaračka grupa pokazuje ko su zaista osobe koje stoje iza tog naziva „izbeglice“. One su pametne, jake su, one su osnažene žene koje su iza te etikete izbeglice." ~ Krista, film “Žene u pokretu”

Kratki dokumentarni film "Žene u pokretu" možete pogledati ovde.

Šta se dešava kada se u jednom trenutku ceo tvoj život promeni iz korena jer si prinuđena da napustiš zemlju u kojoj živiš i upustiš se u put ka nepoznatom? Šta te na tom putu, ali i u samom nepoznatom, čeka i koliko će to nepoznato imati razumevanja za tebe, ženu koja, najverovatnije, dolazi iz drugačije kulture, govori drugi jezik a možda ima i drugu boju kože? Drugim rečima, šta znači biti žena izbeglica?

U ovom trenutku devojčice i žene čine oko 50 posto osoba koje su izbeglice ili migranti. No uprkos tome, one i dalje nemaju podjednako ostvarena prava kao druge stanovnice Srbije, pod višestrukim rizikom su od nasilja, a takođe je i ograničena njihova politička participacija, koja predstavlja glavni oslonac promene ovakve sumorne situacije, o čemu je Atina već pisala.

Kada se ne mogu osloniti na institucije, žene se oslanjaju same na sebe, ili kako je to rekla Hava, jedna od članica Zagovaračke grupe - Mislim da se nijedna žena ne može osećati potpuno osnaženom dok je sama u nepoznatoj zemlji. Ali, mogu reći da su mi učešće u ovoj grupi i sama „Atina“ mnogo pomogli, naročito ova grupa devojaka.

Upravo iz tog razloga, Atina je okupila žene poput Have i Kriste, žene koje su na svojoj koži iskusile izbeglištvo, i podržala ih da razviju već pomenutu Zagovaračku grupu. Više o ovoj grupi, koja broji 16 stalnih članica koje zrače energijom i snagom koja može biti motivacija za svaku i svakog od nas, možete pogledati u dokumentarnom filmu “Žene u pokretu” koji je dostupan na Atininom YouTube kanalu.

Glavna ideja filma “Žene u pokretu” je da širu javnost upozna sa ličnim pričama četiri žene koje dolaze iz različitih sredina, iz Irana, Nigerije, Čečenije i Burundija, ali na jedan osnažujuć način. Zbog toga je glavni fokus filma na ličnim iskustvima i podršci i osnaživanju koje su ove žene dobile kroz rad u Zagovaračkoj grupi, i od izbeglica postale aktivistkinje. Kao aktivistkinje i zagovaračice, one ne osnažuju samo sebe, već se aktivno bore za to da se njihov glas čuje i uvaži kada se donose odluke koje se tiču sistema zaštite izbeglica i prisilno raseljenih lica u Srbiji.

Za Atinu, koja je podržala okupljanje i razvoj Zagovaračke grupe, najveći značaj leži u pružanju alternative ovim ženama kako bismo, zajedno sa njima, stvarale mogućnosti da žive van kampova, da dišu slobodno i da se osećaju bezbedno i dostojanstveno.

Neizmerno smo zahvalne Rockefeller Brothers fondaciji (RBF), koja nam je omogućila da snimimo ovaj jedinstven pokret i slavimo život.

Mišljenja i stavovi autorki ne navode niti odražavaju nužno stavove RBF-a.