Pobuna protiv nasilja

 

'Pobuna protiv nasilja'

Direktorica udruženja za borbu protiv trgovine žena "Atina" Mirjana Savić smatra da nema rodne ravnopravnosti bez ravnopravnosti u društvu, kao i da neće biti napretka "ako se ne pobunimo protiv nasilja".

"Atina" je, kako je navela, za 15 godina rada pružila podršku za više hiljada žena i djevojčica koje su bile žrtve trgovine ljudima.

Posebno se osvrnula i na migrante kao izbjegličku populaciju.

"Od 162 ispitane žene, većina njih je rekla da je trpela partnersko nasilje, ali i nasilje krijumčara", navela je Savić, ukazujući da te žene imaju visoku toleranciju na bol i nasilje.

Navela je primjer da je jedna migrantica rekla da je udata sa devet godina, a prvo dijete je rodila sa jedanaest.

Gordana Stefanović iz ureda Zaštitnika građana je rekla da se ta institucija tim problemom bavi u cilju smanjenja nasilja na minimum.

Svaka treća žena u Srbiji žrtva fizičkog nasilja

U prosjeku u Srbiji je svakih 10 dana ubijena po jedna žena, a od svih žrtava nasilja je samo 10 posto zatražilo pomoć ili prijavilo nasilje.

Jedna od tri žene u Srbiji bila je žrtva nekog oblika fizičkog nasilja, a svaka druga psihičkog nasilja, saopćila je viša savjetnica u vladinom Koordinacionom tijelu za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar.

U prosjeku svakih 10 dana je ubijena po jedna žena, a od svih žrtava nasilja je samo 10 posto zatražilo pomoć ili prijavilo nasilje, navela je Lončar na Konferenciji "Partnerstvom u borbi protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno-zasnovanog nasilja" koja je održana u ambasadi Francuske, prenosi Tanjug.

Kako je dodala, prema anketama 65 posto žena i djece migranata, koje su prošle kroz Srbiju, bilo je ranije izloženo nasilju, a samo jedna petina znala je kome treba da prijavi nasilje.

Podsjetila je da je prošle godine usvojen Zakon o porodičnom nasilju, kao i da će od septembra početi primjena novog Zakona o strancima.

Lončar je istakla da Koordinaciono tijelo uspješno sarađuje sa nevladinim organizacijama koje se bave borbom protiv nasilja i trgovine ljudima, ukazujući da je multisektorski rad neophodan za dalji napredak.

Podrška Francuske

Zaštitnik građana u okviru svojih mehanizama može da preporuči nadležnim institucijama - vladi, skupštini...šta može da se promijeni u sistemu u cilju poboljšanja situacije, navela je Stefanović.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederic Mondoloni istakao je da je "Francuska sada i uvijek" uz Srbiju i da će joj i dalje pružati pomoć u borbi protiv nasilja i svim oblicima organiziranog kriminala među kojima je i trgovina ljudima.

On smatra da način na koji se Srbija bori protiv nasilja može da se još poboljša, pohvalivši rad "Atine".

Na konferenciji su predstavljeni podaci prema kojima su 35-40 hiljada žena u Francuskoj žrtve trgovinom ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, od kojih je 90 posto njih pod kontrolom kriminalnih grupa.

Skoro 10.000 žrtava su mlađe od 18 godina, a 92 posto su žene.

Izvor: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/svaka-treca-zena-u-srbiji-zrtva-fiz...