Predstavljanje Programa ekonomskog osnaživanja žrtava trgovine ljudima

Foto: Crveni krst Subotica

Predstavljanje Programa ekonomskog osnaživanja žrtava trgovine ljudima

U sklopu predstavjanja licencirane usluge stanovanja uz podršku koju vodi UG Atina, kao posebna celina je predstavljanje Programa ekonomskog osnaživanja, koji se sprovodio neodvojivo od drugih programa socijlanog uključivanja koje sprovodi UG Atina, ali funkcionise i kao program za sebe. 

Do sada je ovaj Program predstavljen u Sremskoj Mitrovici i Subotici članovima Lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima. 

Program ekonomskog osnaživanja se realizuje kroz sticanje novih znanja i veština, pronalaženje poslovnih mogućnosti, program mentorstva i povezivanje sa  društveno-odgovornim preduzeća.

Kroz ovaj program: - umanjuje se šansa od ponovnog nasilja - stiče se osnova za ekonomsku nezavisnost - vraća se dostojanstvo u život osobe; poboljšava se njihova prednost na tržištu rada u odnosu na predhodni nepovoljan položaj.Osnovni koraci Programa ekonomskog osnaživanja su: Psihološko osnaživanje, obuke za sticanje osnovnih znanja, obuke za sticanje konkretnih znanja i veština, praktična obuka u Bagel Bejgl radnji.

Programu ekonomskog osnazivanja podrška je pružena od strane UN Women agencija Ujedninjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji finansira Evropska unija. Projekat je deo inicijative za podršku ženskom preduzetništvu, ženama u ruralnim područjima, smanjenje diskriminacije na tržištu rada i prilikom zapošljavanja i podsticanje dijaloga o značaju ekonomskog osnaživanja žena i razmene znanja i informacija među ženama preduzetnicama.