Sport kao snažan metod za oblikovanje i razvijanje zajednica u kojima živimo

Kako popularnost sporta iz godine u godinu sve više raste, raste i potencijal za njegov uticaj na rešavanje mnogih društvenih problema. Suočeni sa diskriminacijom, nejednakim šansama i prilikama, društvenim isključivanjem, rodno zasnovanim nasiljem, ostaje nam da parnerstva i promene pravimo u svim sferama i oblastima delovanja. Odlučili smo se da kroz partnerstva, a korišćenjem sporta i metoda neformalnog obrazovanja iniciramo pozitivne promene u društvu i ponudimo alternativna rešenja za postojeće probleme o ovim oblastima.

Govoreći o navedenim problemima i potrebnim promenama, zajedno sa preko 20 trenera/ica, sportskih radnika/ca, predstavnika/ca organizacija civilnog društav i obrazovnih institucija na trodnevnom treningu održanom od 24. do 26. januara u Vranju, planirali smo akcije koje će doprineti smanjenju nasilja i diskriminacije kroz sport, ali i u sportu. Zajedno sa partnerima sa juga Srbije u narednom periodu imamo zajedničku misiju – promocija sporta za sve, nenasilja, rodne ravnopravnosti, i fer-pleja. Više fotografija možete naći ovde.

Sprovedene akivnosti deo su pilot projekta “Engaging with gender-based violence through sport” podržanog kroz programa Evropske komisije – “Resistire (RESponding to outbreakS through co-creaTIve inclusive equality stRatEgies).

Posebno hvala našim dragim partnerima i saradnicima/ca iz košarkaškog kluba Panteri iz Vranja, fudbalskog kluba Dinamo iz Vranja, ženskog fudbalskog kluba Dinamo iz Vranja, RSU Feniks iz Vranja, OFK Vranje, ženskom fudbalskom klubu Lavice iz Leskovca, Futsal Football Academy-ju 23, Elektrotehničkoj školi Vranje, osnovnoj školi Svetozar Marković iz Vranja, omladinskoj organizaciji “Naš svet, naša pravila”, Međunarodnoj organizaciji za migracije i saradnicima i predstavnicima sportske hale u Vranju.

         

Ova vest nastala je u okviru projekta finansiranog od strane EU Horizon2020 programa za istraživanje i inovacije, pod ugovorom br. 101015990