Američki ambasador posetio NVO "Atina" i izneo važne poruke

 

Na fotografiji: Ross Conroy, ambasador Christopher Hill i Marijana Savić

Američki ambasador posetio NVO "Atina" i izneo važne poruke

Nevladina organizacija "Atina" jedna je od ključnih organizacija u Srbiji koja nizom direktnih usluga i programima pruža pomoć žrtvama trgovine ljudima, pre svega ženama i deci, koji su najčešće žrtve takve trgovine i rodno zasnovanog nasilja.

Nikola Todorović

06.08.202316:53

FOTO: PETAR STOJANOVIĆ / RINGIER

Upravo je organizacija "Atina" dobitnik pomoći Ambasade SAD u Beogradu iz Fonda za izbeglice Džulije Taft za 2022. godinu za projekat koji ima za cilj osnaživanje i pružanje osnovnih usluga žrtvama trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja među izbegličkom i migrantskom populacijom.

Podrška SAD žrtvama trgovine ljudima u Srbiji

Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji posetio je ove nedelje nevladinu organizaciju "Atina" koja već dve decenije zahvaljujući programima sveobuhvatnog socijalnog uključivanja žrtava trgovine ljudima i drugih vidova eksploatacije istima pomaže da se reintegrišu u društvo

- Pre svega, veliko je zadovoljstvo biti ovde u prostoru nevladine organizacije ATINA koja je posvećena pružanju pomoći onima koji su bili žrtve trgovine ljudima, pomažući im da se reintegrišu u društvo, pronađu posao i nastave život dalje. Takođe, veoma sam zadovoljan onim što je učinjeno na tom polju uz pomoć Marijane Savić, direktorke organizacije, i što sam imao priliku da vidim šta su to sve, i na koji način uradili - rekao je Hil za "Blic".

Ambasador je naglasio da je srećan što fond "Džulije Taft", njegove koleginice i prijateljice imao priliku da pomogne NVO "Atinu" i njihovo socijalno preduzeće "Bagel, Bejgl" čiji se prihodi koriste za finansiranje programa pomoći, ali i osnaživanje žrtava.

- Džulija Taft bila je šefica programa Stejt departmenta za pomoć izbeglicama pre 20 godina. Nažalost, ona nas je napustila kada je prerano preminula zbog bolesti. Svakako, lepo je biti ovde i videti da ona i dalje pomaže velikom broju ljudi, i spasava njihove živote - rekao je Hil tokom posete radnji "Bagel, Bejgl".

On je tokom posete probao i beglove koje ovde prave identično kao u Americi, a za koje je istakao da su isti kao oni koje je jeo kada je poslednji put bio u poseti Njujorku.

Stejt department o trgovini ljudima u Srbiji

Ambasador Hil se osvrnuo i na izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu prema kom je Srbija sa liste "Tier 3" sada svrstana na "Tier 2" listu kao zemlja na listi za posmatranje.

U izveštaju se navodi da je glavni razlog za ovo nedostatak finansiranja Vlade Srbije nevladinih organizacija koje se bave pružanjem pomoći žrtvama trgovine ljudima. Ako se taj trend nastavi i naredne godine, Srbija je u riziku da automatski bude spuštena na nivo niže.

- Odeljenje za trgovinu ljudima Stejt departmenta svake godine podnosi izveštaj Kongresu. Svaka država može da unapredi svoj rad u borbi protiv trgovine ljudima i Srbija nije izuzetak, imajući u vidu činjenicu da je to neophodno unaprediti - kaže ambasador SAD za "Blic".

On je pak istakao da rad socijalnog preduzeća NVO "Atina" "Bagel, Bejgl" čvrst pokazatelj posvećenosti koja će uticati na naredni izveštaj Odeljenja za trgovinu ljudima Stejt departmenta.

- Trgovina ljudima je jedna od tih strašnih stvari koju niko pre jednog veka nije mogao ni da zamisli kao moguću. Danas je to jedan od zločina koji predstavlja veliki problem, pre svega na granicama, ali nije ograničen na ta granična područja, i može se desiti bilo gde. Srbija se suočava sa problemima trgovine ljudima kao i svaka druga zemlja. Važno je da narod u Srbiji pre svega razume da je ovo problem sa kojim svako od nas mora da se nosi. To nije postojalo pre nekoliko godina u ovolikom obimu - istakao je Hil za "Blic".

On se osvrnuo na izvanredan rad NVO "Atina" koja je svojim radom spasila stotine žrtava trgovine ljudima i pomogla im da se vrate na pravi put, i da danas imaju bolji život.

- Prva stvar koju je važno razumeti jeste da ovaj problem postoji, i da taj problem mora da bude pobeđen. Postoje strategije za borbu, dostupni su fondovi brojnih sektora za pomoć u tome, i mi smo zainteresovani i spremni da uradimo sve u našoj moći kako bismo pomogli, kao i naše ostale organizacije kako bi Srbija bila jedan od lidera zemalja kada je u pitanju rešavanje ovog problema. Srbija nije izabrala da bude na ovom mestu u Evropi, ali Srbija je tu gde jeste i suočena je sa izazovima borbe protiv trgovine ljudima. Ja sam svakako uveren da će Srbija uraditi odličan posao kada je borba protiv trgovine ljudima u pitanju. Organizovanje socijalnog preduzeća "Bagel, Bejgl" je samo jedan od odličnih primera koji okuplja ljude da rade i zarade novac za ovakve projekte kako bi isti mogli da se dalje finansiraju - zaključio je Hil tokom posete NVO "Atina".

Sva zarada ide za programe pomoći žrtvama trgovine ljudima

- NVO "Atina je osnivačica "Bagel, Bejgl" u Knez Danilovoj broj 39. Ova organizacija se već 20 godina kroz različite programe i servise bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima, prevashodno žena i dece. To su programi sigurne kuće, sigurnog prostora u reintegracionom centru, pružanja psihološko-pravne pomoći i drugih vrsta podrške koje su neophodne kako bi se neko oporavio i izašao iz nasilja, pogotovo nasilja koje se desilo kroz eksploataciju - kaže za "Blic" Marijana Savić direktorka NVO "Atina”.

NVO "Atina" se 20 godina bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima

Objašnjava da je socijalno preduzeće "Bagel, Bejgl" osnovano pre osam godina, kao i da je sva zarada namenjena programima za pomoć ugroženima, finansiranju svih onih programa kojima se pomaže ženama i devojkama koje su žrtve trgovine ljudima.

- Ovo je siguran prostor za praksu i učenje, svojevrsni trening centar za sve devojke i žene koje bi želele dalje da se bave i usavršavaju u ugostiteljstvu, i u nekim drugim industrijama koje se bave hranom. Osim toga želimo da ljudima ponudimo ovo izvrsno pecivo koje u tom trenutku nije postojalo u Beogradu, i da naši dragi sugrađani i sugrađanke probaju to pecivo koje je zaista perfektno. Kupovinom ovih peciva, ljudi mogu da pomognu iskorenjivanju ovog problema, i nasilja nad ženama - ističe Savić.

"Bagel, Bejgl" radi svakog dana, osim nedeljom, od osam ujutru do 16 sati u ulici Kneza Danila broj 39

Osim stručne potrebna i finansijska pomoć

Ona se osvrnula da im je osim pomoći stručnjaka od države potrebna i finansijska pomoć.

- Finansijsku podršku od države za ovih 20 godina koliko već radimo, nažalost nemamo. Naravno, imamo dobru saradnju sa različitim profesionalcima i profesionalkama iz državnih institucija. Ovaj problem ne može da reši samo jedna organizacija ili više institucija. Potrebno je da svi zajedno sarađujemo - kaže Savić.

Kako kaže, očekuje da će se u narednom periodu od države stići i finansijska pomoć obzirom na dugogodišnje poverenje i saradnju zahvaljujući kojoj je spaseno na desetine žena koje su bile žrtve trgovine ljudima.

- Više od 125 žena je prošlo treninge ovde u "Bagel, Bejgl", a više od 100 je kroz naš programe ekonomskog osnaživanja pronašlo sebi nove poslove. Preko tog programa ekonomskog osnaživanja mi sarađujemo i sa brojnim privatnim kompanijama koje nas obaveštavaju kada imaju nova radna mesta i pozicije, a mi im dalje upućujemo žene koje su u našem centru - zaključuje Savić za "Blic".

Tekst u originalu možete čitati na stranici: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/kristofer-hil-posetio-organizaciju-atina-koja-pomaze-zrtvama-trgovine-ljudima/e8bw2xd