Globalno priznanje za borbu BAGEL BEJGLA protiv SIROMAŠTVA i NEJEDNAKOSTI!

Sinoć je, u sedištu Ujedinjenih nacija, u sklopu WE Empower UN SDG Izazova Marijani Savić i Bagel Bejgl radnji dodeljena #WEEmpower nagrada za njihove napore u unapređivanju ciljeva održivog razvoja i poboljšanju položaja žena i devojčica u našem društvu i globalno!

Bila je posebna čast primiti #WEEmpower nagradu iz ruku Dalije Gribauskajte, predsednice Litvanije i predsedavajuće Saveta žena svetskih liderki.

The WE Empower UN SDG izazov  je nagradio Marijanu Savić, direktorku NVO Atina i osnivačicu Bagel Bejgl radnje za njene neumorne napore i neprekidno traganje za novim načinima da se osigura podrška ženama i devojčicama koje su preživele trgovinu ljudima. Ovo priznanje obuhvata i inovativno socijalno preduzeće Bagel Bejgl, kao poslovni model koji je nastao iz male, ženske organizacije, i aktivno radi na smanjenju siromaštva i nejednakosti, doprinoseći time ostvarivanju UN Ciljeva održivog razvoja koji streme da preoblikuju globalni društveni pejzaž u društva jednakih mogućnosti, bez siromaštva, uzimajući u obzir klimatske promene i zaštitu životne sredine.

WE Empower UN SDG Izazov je prvo takvo globalno poslovno takmičenje za preduzetnice koje unapređuju UN Ciljeve održivog razvoja i inspirišu čitave zajednice na akciju kako bi kreirale svet kakav želimo do 2030. godine. WE Empower Izazov nagradio je pet preduzetnica, po jednu iz svakog od pet UN regiona, koje unapređuju ciljeve održivog razvoja kroz svoje poslovne prakse. Prepoznat je inovativni rad nagrađenih, pružena mogućnost za obuku posvećenu izgradnji kapaciteta, i zagovaranje na visokom nivou, i podstiče se svest o značajnom doprinosu koji ove preduzetnice mogu dati ciljevima održivog razvoja.

Nagrade su dodeljene tokom diskusije visokog nivoa o ekonomskom rastu kroz osnaživanje žena, organizovanoj od strane Saveta žena svetskih liderki – jedine mreže sadašnjih i bivših predsednica država i vlada. Domaćica je bila predsednica Litvanije, Dalija Gribauskajte. Tokom diskusije su iznete i preporuke o tome kako poboljšati ekonomske ishode za žene i devojčice, uključujući i naglašavanje potrebe da se kreiraju i ojačaju ekonomske mogućnosti za žene kroz zakonodavstvo, kako bi se postigla rodna ravnopravnost, kao i da se poveća socijalna zaštita žena i njihov pristup pravdi. Diskusiju je otvorila predsednica Gribauskajte, nakon čega je usledilo obraćanje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Gutereša, i izjave učesnica koje su na čelu država i vlada. Nakon diskusije visokog nivoa, WE Empower dobitnice su pohvaljene zbog svog doprinosa UN ciljevima održivog razvoja od strane predsednice Gribauskajte, kao i kopredsedavajućih WE Empower Izazova, Ane Marie Menendez, više savetnice Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja, i Keti Kalvin, predsednice i izvršne direktorke Fondacije Ujedinjenih nacija.

Marijana je bila u društvu neverovatnih žena -

  • iz Afrike: Habiba Ali, osnivačica i direktorkla, Sosai Renewable Energies (Nigerija)  
  • iz azijsko pacifičke regije: Hadeel Mustafa Anabtawi, osnivačica, The Alchemist Lab (Jordan)
  • predstavnica Latinske Amerike i Kariba:Marta del Rio Villanueva, osnivačica i direktorka, Wasi Organics (Peru)
  • iz zapadne Evrope: Dr. Shimrit Perkol-Finkel, ko-osnivačica i direktorka, ECOncrete Tech Ltd. (Izrael)

Uzbuđene smo što možemo da podelimo ovu vest sa vama, jer ovo priznanje donosi novu energiju i inspiraciju u NVO Atina! 

Posebno se zahvaljujemo organizaciji Vital Voices, organizatorki izazova, na naporima koje ulažu u promociju ženskog liderstva!