Ministarka za Evropu Velike Britanije Nusrat Ghani u poseti organizaciji Atina

Ministarka za Evropu Velike Britanije Nusrat Ghani u poseti organizaciji Atina

Državna ministarka za Evropu Velike Britanije, gospođa Nusrat Ghani zajedno sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, gospođom Brankicom Janković, posetila je 21. maja 2024. Bagel Bejgl, Atinino socijalno preduzeće. Poseti je prisustvovao i gospodin  ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson, kao i članice i članovi ambasade Velike Britanije u Srbiji.

Razgovor se ticao trenutnog stanja u oblasti rodne ravnopravnosti i antidiskriminacionih politika i praksi koje su trenutno na snazi u Srbiji. Gospođu Ghani posebno je zanimao položaj žena i dece u Srbiji, mogućnosti ostvarivanja njihovih prava a poseban fokus razgovora posvećen je položaju žrtava trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja. Takođe su deljena iskustva o neophodnosti kreiranja zakonodavnih rešenja koji mogu celishodno odgovoriti na sve oblike nasilja, a razgovaralo se i o važnosti uspostavljanja insitucionalnih mehanizama za dalji razvoj ženskih parlamentanih mreža i političke participacije žena.

Gospođa Nusrat Gani, članica je britanskog parlamenta i zvaničnica vlade zadužena za Evropsku uniju; Njena pozicija uključuje između ostalog i praćenje dešavanja u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji, odnose između Velike Britanije i Evropske unije, Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savet Evrope, ali ona prati i dešavanja vezana za nacionalnu bezbednost i razvoj tehnologija.

Gospođa Ghani, članica je parlamenta od 2015. godine. Pre nego što je postavljena za za ministarku za Evropu Velike Britanije, ona je bila ministarka za industriju i ekonomsku bezbednost. Nusrat Ghani ušla je u istoriju 2018. godine kao prva muslimanka ministarka koja se obratila Donjem domu.