Blic: "Državni sekretar na događaju o rodnom nasilju vređao žene, pa uzeo papire u ruke i udario koleginicu po zadnjici!?"

Državni sekretar na događaju o rodnom nasilju vređao žene, pa uzeo papire u ruke i udario koleginicu po zadnjici!? Ovako se pravda

Blic, D. Luković  25.12.2018. 11:50
 
Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta i proslavljeni rukometaš Darko Stanić je na predstavljanju analize o rodno zasnovanom nasilju, kako tvrde u NVO "Atina", prvo uvredio žene da su loši vozači, a onda i udario papirima po zadnjici koleginicu Anu Kapetanović.

Stanić tvrdi da ju je samo "zakačio po pršljenovima", a Kapetanovićeva da nikakvog kontakta nije bilo. No, krenimo ispočetka. Na nesvakidašnji događaj ukazala je Jelena Hrnjak, menadžerka projekta NVO "Atina", koja je i predstavljala Analizu korelacije rodnih stereotipa i rodno zasnovanog nasilja među populacijom devojaka.

- Tokom prezentacije, govoreći o predrasudama koje vladaju o ženama u našem društvu, poput one da "žene nisu dobri vozači", Stanić je izneo neumesni komentar: "Pa da, koja žena dobro vozi? Ne znam nijednu, možda znam jednu, eto jednu", replicirao je uz neprikladnu gestikulaciju. Po završetku svog izlaganja, napuštajući konferenciju, a naočigled svih prisutnih, uz konstataciju "Ko kaže da žene nisu dobri vozači, je l‘ tako?", koleginicu Anu Kapetanović spisima koje je držao u rukama udario je po gluteusu - priča Hrnjak.

Obratili su se ministru sporta Vanji Udovičić, uz pritužbu da je takvo njegovo ponašanje ponižavajuće. Reagujući na ove optužbe, čuveni "ministar odbrane" (nadimak koji je dobio kao rukometni golman reprezentacije) kaže da je koleginicu "zakačio papirom po pršljenovima".
 

- Zakačio sam je papirom po pršljenovima u smislu "ajde, idemo". Pa oni brane nju od mene, a ne znaju je, ne znaju ni ko je ni šta je. Razgovarao sam o svemu sa ministrom, mučili smo se kako da damo saopštenje a da ne pravimo špansku seriju. Slušajte, ispred mene je prvo moje ime i prezime. Možda sam i pogrešio. Ako treba, izviniću se, samo da mi kažu zbog čega. A najmanji problem je da se Stanić pomeri s ovog mesta - kaže on.

Neumesni komentari o ženama i vožnji su, nastavlja, reakcija na rezultate istraživanja koje je slušao, a koje baca lošu sliku na Srbiju.

- Ispada da 90 odsto stvari ne valja u Srbiji, još su intervjuisali devojčice treći i četvrti razred gimnazije. Sve to je vrlo osetljivo, a nigde se ne navodi kako je tačno urađeno i koliko je devojčica ispitano, ne vidi se relevantnost istraživanja. Sve to me je razočaralo, neprijatno mi je bilo jer sam svojim prisustvom predstavljao državu, a kad su krenuli da ređaju te stvari, ja sam se nasmejao i rekao to o vožnji - priča Stanić.

On nam je omogućio i da se čujemo sa Anom Kapetanović.

- Nikakvog kontakta nije bilo, imam 25 godina, stažistkinja sam u Ministarstvu. Ne znam da li me je neko zakačio papirima, ali ne bih mogla da ne osetim da me je neko lupnuo, nisam na sebi imala 300 komada odeće da ne osetim - poručila je Kapetanovićeva.

Na ceo slučaj reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković

- To sve produbljuje predrasude i stereotipe o ženama i ne doprinosi rodnoj ravnopravnosti. Dobro je što je stiglo izvinjenje ministra Udovičića, to je najmanje što treba da se uradi - podvukla je Jankovićeva.

Istraživanje koje Stanić kritikuje rađeno je u saradnji sa Vladom Srbije uz podršku švedske vlade i Populacionog fonda UN.

Vanja Udovičić: Razgovor, pa odluka o sankcionisanju

Ministar sporta Vanja Udovičić kaže da će odluku o daljim koracima doneti kada sasluša sve aktere priče.

- Bilo kakav vid verbalnog i fizičkog nasilja, omalovažavanja ili bilo kakva uvredljiva radnja prema pripadnicama ženskog pola su za mene nedopustivi - i za takvo ponašanje imam nultu toleranciju! Već koliko danas ću obaviti razgovor sa svim akterima i nakon sagledavanja svih činjenica, doneću odluku o sankcionisanju - istakao je Udovičić.

Tekst u originalu možete čitati putem linka: https://www.blic.rs/vesti/politika/drzavni-sekretar-na-dogadaju-o-rodnom...