Film o Mursal i Mariji - naša priča o suživotu izbeglica i građana Srbije

Film o Mursal i Mariji - naša priča o suživotu izbeglica i građana Srbije

Mursal i Marija, dve devojke sličnih interesovanja, generacijski bliske, prva iz Avganistana, druga iz Srbije – glavne su junjakinje kratkog dokumentarnog filma koji, u okviru našeg projekta, priprema produkcijska kuća Osmougao.

Kroz priču o životu ove dve devojke, koje spaja ljubav prema crtanju i modi, film će pokušati da prikaže izazove u građenju suživota izbeglica i građana Srbije. Mursal živi u izbegličkom kampu u Krnjači, Marija je studentkinja Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu. Predstavljajući publici priču o njihovim životima, interesovanjima, stavovima, osećanjima, autorska ekipa će pokušati da pokaže da, bez obzira na razlike u statusu i trenutnom položaju, između njih i njihovih životnih priča postoji veliki broj veza i sličnosti. Baš te veze i sličnosti i treba koristiti za gradnju suživota između izbeglica i građanki i građana Srbije.

„Mursal i Marija se nisu poznavale pre početka snimanja i verujem da je priča, zbog toga, delimično i uzbudljivija. Snimili smo njihove porodice, prijatelje, razgovarali sa ljudima iz njihovog bliskog okruženja a tek potom smo organizovali njihovo upoznavanje“, kaže Ljiljana Milovanović, autorka filma.

Kroz druženje tokom snimanja, i mimo njega, pokazalo se da Mursal i Marija imaju mnogo više sličnosti nego što su to i pretpostavile na početku.  

Ovaj dokumentarni film je u postprodukciji i krajem jeseni ćemo organizovati njegovo premijerno predstavljanje publici. U okviru projekta će, takođe, biti snimljen još jedan dokumentarni film.

Film je sastavni deo projektnih aktivnosti „Gradimo zajedno – monitoring i javno zastupanje“ koji sprovode Fondacija Kondrad Adenauer, udruženje „Atina“ i Udruženje pravnika Srbije, a finansira Evropska unija.

Fotografije nacinjene tokom snimanja filma mozete videti ovde: http://www.atina.org.rs/sr/film-o-mursal-i-mariji-na%C5%A1a-pri%C4%8Da-o...