Izabrane produkcije za izradu dokumentaraca na projektu „Gradimo zajedno“

20. maj 2017. Beograd – Na oglas za angažovanje filmske produkcije za snimanje dokumentarnog filma u okviru projeka „Gradimo zajedno“ javilo se čak 16 produkcijskih kuća. Nakon pažljivog procesa selekcije, odabrane su dva od prijavljenih kandidata – produkcije Osmougao i EAI koja će dobiti sredstva i podršku organizacija koje sprovode projekat za snimanje predloženiih dokumentarnih filmova.

Ideja Osmougao produkcije jeste snimanje nekoliko peralelnih priča koje bi prikazale sličnosti u životnim navikama izbeglica i lokalnog stanovništva u Srbiji. Protagonisti dokumentarca bi bile izbeglice iz kampova u Srbiji i državljani Srbije.

Produkcija EAI će u procesu snimanja filma nekolicini izbeglica dati video kamere i ohrabriti ih da snimaju svoj svakodnevni život praveći video dnevnike. Kamere će biti date ne samo izbeglicama već i humanitarnim radnicima.

Oba dokumentarna filma će biti snimljena do kraja godine kada će biti organizovana i njihova premijera. 

Projekat “Gradimo zajedno – monitoring i javno zastupanje u lokalnim samoupravama” usmeren je na unapređenje položaja migranata i izbeglica u Srbiji i Makedoniji, a posebno žena i dece u ovoj populaciji. U šest opština u Srbiji – Subotica, Šid, Sremska Mitrovica, Beograd, Preševo, Vranje – i četiri opštine u Makedoniji – Kumanovo, Đevđelija i dve opštine u Skoplju – u saradnji sa državnim institucijama, lokalnim samoupravama i civilnim društvom, kroz projekat „Gradimo zajedno“ se unapređuje kvalitet suživota  lokalnog stanovništva i migranata. Projekat sprovodi Fondacija Konrad Adenauer, udruženje “Atina” i Udruženjem pravnika Makedonije, uz finansijsku podršku Evropske unije.